Ugrás a tartalomra
x

A KÖZÖSSÉG CÉLJA

A Major stabil működése érdekében egy Közösséget hoztunk létre. Hivatalosan a tagok egy egyesületet üzemeltetnek (Cservölgy Majori Közösség Egyesülete), melynek feladata a stabil pénzügyi működés és az ennek alapjául szolgáló kiegyensúlyozott élelmiszer-igény biztosítása. A Közösség tehát garantálja a Major felé az állandó keresletet és a folyamatos pénzügyi hátteret, a Major cserébe megbízható élelmiszer-forrás biztosít. Ezt hívjuk Közösség által Támogatott Mezőgazdaságnak. Ennek a Közösségnek lehet most Ön is tagja.

A kezdeményezés célközönsége

Az egyesület célja a krónikus betegséggel küzdők részére egy keretrendszer biztosítása, mely alatt az évről-évre növekvő számú élelmiszer típust értjük. Tagjaink között tehát számos olyan személy található, aki elsősorban krónikus emésztőszervrendszeri gyulladásos megbetegedésben szenved. Számukra létfontosságú, hogy a táplálékuk minél nagyobb aránya tiszta forrásból származzon. Ennek fontosságáról és a gyógyulásban betöltött szerepéről a "Gyógyítás" menüpont alatt található további információ.

 

Fontos célkitűzésünk az egészségmegőrzés, így tagjaink másik csoportja a tudatos, megelőzést szem előtt tartó családok közül kerül ki. Amennyiben bővebben szeretne erről olvasni, akkor javasoljuk a "Megelőzés" menü böngészését.

Az ideális tag

ÉRTI AZ ÖSSZEFÜGGÉSEKET

Az egészségünk a táplálkozásunktól, a táplálkozásunk az élelmiszer-forrásunktól függ. Biztosra akkor mehetünk, ha saját forrásból, ennek hiányában szoros felügyeletünk alatt álló termelésből szerezzük be az alapanyagokat.

HOSSZÚTÁVON GONDOLKOZIK

Mind a mezőgazdaság, mind az egészségügy csak hosszútávon biztosít megtérülést. A kockázatot mindig a fogyasztó viseli: ez lehet pénzügyi, mennyiségi vagy minőségi jellegű. Utóbbi esetén az egészségünket is veszélyeztetjük.

ELKÖTELEZETT

A gyógyulás és az élelmiszerforrás megteremtése is nehézségekkel jár. A kitartás jelen esetben azt jelenti, hogy elfogadjuk a kényelmünk feladását és a hibákat közösen javítjuk ki.

ÖNKÉNTES MUNKÁT VÁLLAL

Megbecsülni azt a munkát tudjuk, amit magunk is kipróbáltunk. A tagsággal járó eseti önkéntes munkával magunkért, a családunkért és a Közösségért is teszünk.

BEVONJA A CSALÁDJÁT

A jó példa a nevelés alapja, ezért megtanítjuk gyermekeinek azokat a képességeket, amelyek 50 éve még magától értetődőek voltak. Van, hogy ezt velük közösen kell tanulnunk magunknak is.

KIEGYENSÚLYOZOTTAN TÁPLÁLKOZIK

A teljes értékű étrend nem kíván meg étrend-kiegészítőt. A teljes értékű alapanyag nem okoz hiánybetegséget. A szélsőséges irányzatok szélsőséges helyzetek kialakulásához vezetnek. Aki ezt érti, az teljes értékű tag lehet.

Melyek pontosan a

TAGSÁG ELŐNYEI

A Major Közösségének tagja lenni többet jelent egy bevásárló közösségbe tartozásnál. Bár egyre többen vannak, akik tudatosan tekintenek a tagsággal járó egészségügyi előnyökre, legtöbben mégis észrevétlenül profitálnak abból, hogy a Cservölgy Majorból táplálkoznak.

Szeretnénk mindannyian tiszta élelmiszert fogyasztani. Ebben az egyik kihívás az, hogy az általunk választott forrás ne csak megbízható legyen, de lehetőség szerint minél több összetevőt egy helyről szerezhessünk be. A Major által biztosított élelmiszer-alapanyagok garantáltan vegyszer-, féreghajtó- és antibiotikum-mentesek. Az egy helyről történő beszerzéssel idő és pénz takarítható meg, nincs szükség az alapanyagok laboratóriumi tesztelésére.

Mára számos kutatási eredmény alátámasztja azt a nézetet, hogy az egészség megőrzésében alapvető fontosságú az élelmiszer minősége. A bélrendszerben élő baktériumok sokszínűsége nagy beltartalmi sűrűségű, tiszta élelemmel tartható fenn kizárólag. Ehhez a Major jelenleg tejtermékekkel, színhússal és mézzel járul hozzá, a tagoknak pedig a gyógynövények és gombák gyűjtésére biztosít lehetőséget.

Az intoleranciák, élelmiszer-alapú allergiák és a krónikus emésztőszervrendszeri gyulladásos megbetegedések diagnózisához elengedhetetlen az, hogy az élelmiszerekben megbízzunk. Ahhoz, hogy teljes bizonyossággal megkülönböztethető legyen az alapanyag és az alapanyagot szennyező vegyszer okozta panasz, folyamatos laboratóriumi hátérre lenne szükségünk. Ennek hiányában viszont nagy segítség, ha egyes élelmiszer-alapanyagok esetén biztosak lehetünk abban, hogy nem tartalmaznak szennyező anyagot.

A Major kiemelt célja a gyógyítás illetve annak hátterét biztosítani. Megfelelő terápiás tanácsok mellett viszonylag kevés kellemetlenség árán szakíthat valaki a laktóz intoleranciával illetve a krónikus vérszegénység egyes formáival. Ehhez az alapanyagokat szintén a Majorból biztosítjuk.

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK

Tagjaink számára az év során számos öszejövetelt szervezünk. Ezek néhány főstől (Borjúvágás) a több száz fős összejövetelekig (A Nagy Sajtnap) széles skálán mozognak. Vannak események, melyek kizárólag a tagjainknak szólnak (Apák-fiúk hétvégéje), míg mások elsősorban a csatlakozni vágyókat szólítják meg (Nyílt napok). Jelentkezni valamennyi eseményre a honlapunkon keresztül lehet.

BORJÚVÁGÁS

BORJÚVÁGÁS

5 család részére

A borjúvágás minden évben egy felejthetetlen élmény, mely családunkat szabadon, vegyszer- és antibiotikum-mentesen tartott állatokból származó élelmiszer-alapanyaggal látja el.

APÁK-FIÚK HÉTVÉGÉJE

APÁK-FIÚK HÉTVÉGÉJE

30 fő részére

A kezdetben valóban az apákra és fiaikra korlátozott eseményre az utóbbi években az apák már lányaikat is elhozták. Az egyetlen szabály: 18 év feletti nők nem zavarhatják meg a hétvégénket.

NYÍLT NAP

NYÍLT NAP

10 család részére

Nyílt napot akkor szervezünk a tavasz során, ha bővíteni szeretnénk a tagságot. Ilyenkor az adott szombaton sötétedésig van lehetőség arra, hogy a csatlakozni vágyók bejárják a Majort és megismerjék azt.

A NAGY SAJTNAP

A NAGY SAJTNAP

200 fő részére

Az esemény annak a 11 családnak állít emléket, akik 2014-ben elég bátrak voltak ahhoz, hogy belevágjanak a közösségi gazdálkodásba. A Nagy Sajtnapra hagyományosan május utolsó szombatján kerül sor.

A Cservölgy Majori Közösség tagságával járó

KÖTELEZETTSÉGEK

REGISZTRÁCIÓS DÍJ

REGISZTRÁCIÓS DÍJ

35.000 Ft

Regisztrációs díj megfizetése, melyért jelen esetben nem egy kulcstartót vagy egy névre szóló tollat, hanem egy kecskét kap a belépő tag. Természetesen nem hazavitel céljából. Ő a kapcsolat a tagunk és a Major között.

KECSKETARTÁS TÁMOGATÁSA

KECSKETARTÁS TÁMOGATÁSA

12.000 Ft/hó

A megvásárolt kecskénket a tagdíjunkért etetik, ápolják, fejik és a tejből termékeket készítenek számunkra, melyet az általunk választott átvételi ponton tudunk átvenni.

TERMÉKEK ÁTVÉTELE

TERMÉKEK ÁTVÉTELE

8 hónapon át

A termékek önkéntes munkával jutnak el a városokba, ahol szintén önkéntes alapon üzemeltetnek tagok átvételi pontokat. A termékeket időben köteles mindenki átvenni.

ÖNKÉNTES MUNKA

ÖNKÉNTES MUNKA

1 nap/év

Az önkéntes munka szabadon választható a major tevékenységéhez kapcsolódó listából: lehet állatot gondozni, de szervezni, gyermekeknek iskolában előadni is. Ez is megkülönbözteti a Majort egy bolttól.