Ugrás a tartalomra
x

A modul, mely az alapokat adja

KECSKE

Az egészségünk biztosítéka

A gazdaság első modulja 2014-ben a kecsketartás volt, hiszen kecskékkel tudtuk csak kielégítően megművelni a meredek lejtőket, csak ezek az állatok voltak képesek megfelelő környezetet létrehozni az egyéb legeltetni kívánt fajoknak. A kecske egy olyan gazdálkodási eszköz, mely a közösséget emellett tejtermékkel is ellátja. A kecske tartása elsősorban tehát hozzájárulás a Major megfelelő fenntartásához és csak másodlagosan egy élelmiszerforrás. Ezért amikor a kecske modul költségeit álljuk, a többi élelmiszer-alapanyag előállításának alapjait is létrehozzuk. Ez egy biztosítás. A saját egészségünk ára. 

Bobby 2014-ben (Cservölgy Major fotó - © CSMKE)

MIÉRT LEGYEN KECSKÉM?

Azért, mert ez a világ egyik legkirályabb dolga: kecsketulajdonosnak lenni! Ezzel a kecskével biztosítod a közösség finanszírozását és a saját egészségedet is. És főleg mert a kecskéből olyan házi sajtokat készítünk – lásd lentebb a "SAJTTÍPUSOK" bekezdést – amelyek azon túl, hogy finomak, korábban laktózérzékenynek tekintett emberek gyógyulását segítik elő.

Kecsketulajdonosnak lenni társadalmi felelősségvállalás, szórakozás és hobbi. A kecske kapcsolatokat épít neked, közösséget alkot és tanít.

MIKOR INDULT A PROGRAM?

A kecske modul 2014. júniusában indult. Jelenleg 110 körüli az állomány, melyet a későbbiekben szeretnénk 200-220 anyakecskére bővíteni. Az általunk tervezett 110-115 család bevonását követően azonban a Major további növekedését leállítjuk, hiszen a méretek változása minden alkalommal új kihívásokat jelent. A fenti szám elérését követően erőforrásainkat az élelmiszer előállítás és az állattartás tökéletesítésére fogjuk fordítani.

HÁNY CSALÁD CSATLAKOZHAT?

A 2019. február 5-én indított akciónk keretében mintegy 50 kecsketulajdonost várunk a közösségbe. (Ebből ki is található, hogy közel harmadával nő a jelenlegi közösség.) A jelentkezés során a belépőknek a kecskéjük finanszírozásán túl vállalniuk kell, hogy legalább évente egy alkalommal tevőlegesen hozzájárulnak a Közösség működéséhez. A csatlakozási periódust (azaz 2019. február 28-át) követően kizárólag esetleges kilépés esetén csatlakozhat új család a Közösséghez.

MEGLÁTOGATHATOM A KECSKÉMET?

Természetesen. Sőt, a kecskéd kifejezetten igényli, hogy rendszeresen látogasd! A tervezett találkozás előtt azonban mindenképpen érdemes időpontot egyeztetni. Programozott közösségi munkák során a gyerekek is megismerhetik a különböző tevékenységeket, melyek a Majorban folynak.

HOGYAN LESZ SAJÁT KECSKÉM?

Úgy, hogy belépsz az egyesületbe, taggá válsz és megveszed, s havi szinten finanszírozod a fenntartását. 2015-től a közösség egyesületi keretek között működik, a tagok a tulajdonukban lévő kecskéket közösen tartják a Majorban. Az állattartás során alkalmazkodunk a természethez, amely sok kihívást rejt és gyakran igényel fokozott türelmet, esetenként lemondást. Cserébe minden tulajdonos őszinte kommunikációt és tiszta élelmiszert kap saját állatától.

A KECSKE MODUL, MINT KÖZÖSSÉGI GAZDÁLKODÁS?

A Közösség által támogatott mezgőgazdasági modell, CSA (Community Supported Agriculture) lényege, hogy a termelő és a fogyasztó szoros közösséget alkot: a vásárló elköteleződéséért cserébe ismert helyről, megbízható minőségű termékhez jut. A termelő a reklám- és értékesítési költségek megspórolásával párhuzamosan biztos pénzügyi hátteret kap, a termelési kényszer megszűnésével a fogyasztók érdekeinek kizárólagos képviselőjévé válik. Ezt a rendszert módosítottuk olyan módon, hogy a Cservölgy Majorban az állatok a közösség tagjainak tulajdonába kerülnek, azaz Te is tulajdonos leszel. Így megszűnik az értékesítés (hiszen a gazda a közösség tagjainak kecskéitől származó termékeket tulajdonképpen a tulajdonosok részére állítja elő), mely jelentős költségmegtakarítást jelent. A közösség egyes tagjai mégis függetlenek egymástól, hiszen saját állatukat bármikor továbbértékesíthetik anélkül, hogy a közösség működését veszélyeztetnék.

MELYIK AZ ÉN KECSKÉM?

Az amelyiket kiválasztod magadnak. Van egy remek on-line is megnézhető katalógusunk, ahol kiválaszthatod. Sőt, rendszerünkben a kecskék nevét is nyilvántartjuk. Minden kecske egyedi azonosítóval (ENAR) rendelkezik, melyet a tag szerződése is tartalmaz. A kecskék ezen szám alapján kapják az állatorvosi ellátást is.

HA ENYÉM A KECSKE, MITŐL KÖZÖSSÉGI?

Az állattartásnak vannak olyan költségei, amelyek állatonként merülnek fel és az állomány számával többszöröződnek (pl. takarmány, állatorvosi költségek, stb.), mások már 1 kecskénél is jelentkeznek és az állatok számával a költséghányad csökken (állatgondozó, fejés eszközei, stb.). Ezért éri meg jobban, ha bizonyos tevékenységet nem egyesével, hanem közösségként finanszírozunk.

Olyan ez, mintha mindegyikőnknek saját háztáji gazdasága lenne, de a lehetőségek szerint a közösen használható erőforrásokat megosztanánk. A másik fontos dolog a kockázatkezelés: mivel a kecskéink élőlények, különböző mennyiségű tejet adnak, megbetegedhetnek, előfordulhat, hogy adott esetben (pl. vetélést követően) egy évig nem is fejhetjük őket. A közösség ebben az esetben nem tesz különbséget a tulajdonosok között, hiszen a tejről már nem tudni, hogy melyik kecskéktől származik. A közösség a kiesést közösen “viseli el”. Ugyanakkor ha többlet keletkezik, a tagok egymás között egyenlő részben azt is felosztják.

Tévhitek hálójában a

TEJ ÉS TEJFOGYASZTÁS

Orvosok a tévhitek ellen

A krónikus megbetegedések számának emelkedése szükségszerűen megteremti a feltételt olyan "szolgáltatók" megjelenéséhez, akik egyszerűnek tűnő, közérthetően tálalt, kompromisszum-mentes megoldásokat kínálnak. Ezekről a divat diétákról csak évek vagy évtizedek múlva derül ki, hogy legjobb esetben is csak hatástalanok, rosszabb, ha komoly károkat is okoznak. Az elmúlt években kiemelt szerep jutott a tejmentes étrendeknek illetve a laktózmentes termékeknek is, melyek fontos tápanyagoktól fosztják meg az embereket.

A tej és tejtermékek mértékletes fogyasztását orvosi szempontból előnyösnek tekintjük, amennyiben a forrás tiszta és - egyszerűsítés céljából 3 hónapos érlelt sajtra vetítve - a napra lebontott fogyasztás nem haladja meg a 25-35 g-ot. Ez havi bontásban fejenként 1 kg alatti termék fogyasztását jelenti. A Majorból származó, családonként évi 20 kg sajt (4 főt feltételezve) fejenként napi 13,5 g-nak felel meg.

Szárazanyagtartalom (13,15%)
13.15%
Zsírtartalom (4,00%)
4%
Összfehérje (3,80%)
3.8%
Tejcukor (4,50%)
4.50%
Ásványianyag (0,85%)
0.85%

G. F. W. Haenlein (1995): Kecsketej tápanyagértékei / Greek National Committee of IDF/Cirval Seminar held Creete (Greece) pp.159-178.

MENNYI TERMÉKRE SZÁMÍTHATOK?

A laktációs idő hossza: 240 nap (március-október), mely alatt:
- a havi tejhozam: 20 liter (állományi átlagban);
- a havi sajt tömege: 2 kg; Éves szinten:
- 200 liter tejjel számolunk családonként, melyből
- 20 kg sajt készül. A kecsketejből készített termékek kiszállítása pesti és budai átvevőpontokra történik, ahol azokat az átvevőpont vezetőjével egyeztetett időpontban lehet átvenni. A fenti adatok 6 év átlagában kerültek kiszámításra és tartalmazzák azokat az intézkedéseket (pl. más állatok felnevelését kecsketejjel), melyek a biztonságos működéséhez szükségesek.

LEHET-E TEJET KÉRNI?

Jelenleg ez nem lehetséges. A tej sokkal érzékenyebb a sajtnál, a kezeletlen tej, főleg nyáron, hamar megsavanyodik. A tejet pasztőrizáljuk, a Majorból nyers tej a kullancsok okozta esetleges fertőzések miatt nem kerülhet ki. Jelenleg palackozó beszerzését nem tervezzük, mert a tagjaink életvitele nem tenné lehetővé az átvevőpontok rendszeres látogatását. Kefírt illetve joghurtot kizárólag orvosi célzattal készítünk, különleges kultúrák alkalmazásával. Természetesen látogatáskor, ha az a laktációs időszakban történik, lehetőség szerint próbálunk kóstolót biztosítani a pasztőrözött tejből.

VÁLASZTHATOK MILYEN SAJTOT KÉREK?

Igen. A rendeléseket március 15-től minden hónap 15-ik napjáig a hónap 1. napjától lehet megadni. Ha egy termékhez nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű alapanyag (pl. egy adott fűszernövényből kevesebb termett), azt a lehető legrövidebb időn belül jelezzük és a választott termék helyett a tag számára az eredeti időpontban a helyettesített termék kerül leszállításra a felvevőpontra. Fontos, hogy a zökkenőmentes átadás szabályait a tagok is mindenkor betartsák: igényeiket időben jelezzék, a részükre fenntartott rekeszekből a termékeket a rendelkezésre álló két hét alatt elvigyék (ezzel felszabadítva a saját tárolóhelyüket) és ezt az e célból rendszeresített felületen (akár a saját telefonjukról) jelezzék. Ennek hiányában a következő havi termék nem kerül be a szállítandó csomagok közé. Többlettermelés esetén a tagok újdonságokat / teszt termékeket is találhatnak a termékek között, illetve a fennmaradó mennyiségből befolyó összeget a közösség fejlesztésre fordítja.

Mi történik, ha beteg lesz a kecském?

Az állatok is megbetegszenek. Ez alól a kecskék sem kivételek, s bár az állatgondozóink mindent megtesznek értük, előfordul, hogy ez is kevés. Azzal, hogy egy kecske a tenyészetünkbe kerül, felelősséget vállalunk érte, és ha a legrosszabb bekövetkezik, pótoljuk az elveszett anyakecskét a Major saját tenyészetéből. Az ehhez szükséges utánpótlást az éves szaporulatból választjuk ki illetve szükség esetén gondoskodunk a beszerzésről. Mivel lényegesen több bak (hímnemű) kecske születik, mint jerke (nőnemű), ezért a szaporulattal a Major rendelkezik, az nem kerül a tagok tulajdonába. Így biztosítjuk, hogy a kecske egy “Életfogytig tartó” befektetés legyen.

Havonta felmerülő

KÖLTSÉGEK

Az egyszeri költség - mely 2018. június 1-től 35.000 Ft - azaz a kecske árának megfizetésével egy életre vásárolsz magadnak állatot. A fenti összeg tartalmazza a szállítás és a karanténozás költségét is, mely csak egyszer merül fel. Akkor is, ha a kecskét valamilyen okból pótolnunk kell. Azzal, hogy a tulajdonosként lemondasz a kecskéd szaporulatáról, biztosítod, hogy a Major a legjobb egyedek kiválasztásával a kecskédet bármikor pótolni tudja a saját állományából. Értelemszerűen pótlás esetén a a szerződésben szereplő ENAR azonosítót frissíteni kell.

A tartás költségeit havi rendszerességgel kell megfizetni az egyesület számára, a kecskék árát és a szállítás költségét pedig a szerződés aláírását követően kell kiegyenlíteni számla ellenében. A tartás költségei átutalással is rendezhetők. A következő év költségeit minden év novemberében állapítjuk meg az adott év gazdasági körülményei alapján. Az esetleges változásokat megküldjük, így egy hónapod lesz arra, hogy eldönthesd: leszel-e a következő évben is tulajdonos a Majorban. A kecskédet szabadon értékesítheted vagy választásod szerint akár haza is viheted. Bár ezt nem javasoljuk...

A 2018. június 1-től érvényes állattartási költségeket az alábbi táblázatban részletezzük. A feltüntetett számok egy hónapra értendők, a teljes fizetendő összeg 12.000 Ft.

SAJTKÉSZÍTÉS
- Gépi fejés: 1.290 Ft
- Fejőházi díj: 414 Ft
- Pasztörizálás: 1.920 Ft
- Sajtkészítés: 2.125 Ft
- Szállítás Budapestre: 202 Ft

Összesen: 5.951 Ft/hó

TAKARMÁNYOZÁS
- Alaptakarmány: 1.800 Ft
- Téli takarmány: 1.510 Ft
- Vitamin+só: 60 Ft
- Siló: 308 Ft

Összesen: 3.678 Ft/hó

ÁLLATJÓLÉTI INTÉZKEDÉSEK
- Körmölés: 25 Ft
- Szűrővizsgálat: 123 Ft
- Állatorvosi vizsgálat: 62 Ft
- Mikrobiológiai vizsgálat: 12 Ft
- Gyógyszer maradvány: 11 Ft
- Állat leltár: 8 Ft

Összesen: 241 Ft/hó

ELHELYEZÉS
- Fejés: 530 Ft
- Istálló takarítás: 450 Ft
- Kerítés fenntartás: 500 Ft
- Legeltetés: 650 Ft

Összesen: 2.130 Ft/hó

Cservölgy Majorban készülő

SAJTTÍPUSOK

GOMOLYA (kecske)

Az év első sajtja, a 3 hetes érlelésű gomolya, melyet natúr és számtalan ízesített formában márciustól decemberig készítünk. A könnyű, puha, hófehér tésztájú 6 kg-os kereksajtokat előpréselés nélkül, 3 napos sófürdőt követően helyezzük el az érlelőpincében.

Az egyik legkedveltebb és legtöbbet készített érlelt sajtunk, a kor előrehaladtával íze egyre pikánsabbá válik. Sima textúrájú, kéreggel határolt sajt, melynek érelési ideje minimálisan 6 hét. Júliustól decemberig készítjük.

A Majorban készülő félkemény sajt kecsketejből készül, pasztőrizálást követően, erjedési lyukas. A sajtot érlelőpincében legalább két hónapig érleljük, melyet követően erőteljes kéreg veszi körül. Könnyen szeletelhető.

Bár Svájban elsősorban tehéntejből készül, a sütnivaló sajtok egyik unikumának számító, kívül kemény, belül lágy sajthoz mi továbbra is kecsketejet használunk. Sütést követően a sajt felszíne megpirul, míg a belseje továbbra is lágy marad. A raclette érlelési ideje 8 hét, július végétől elérhető.

GRILLSAJT (kecske)

Kifejezetten tömör állagú, könnyen süthető, kevéssé folyékony grillsajtot készítünk, melyet így rendkívül egyszerű felhasználni. A sütést követően a sajt omlósabbá válik, állagát azonban tág határok között megtartja. Vákuumfóliázva kerül az átvételi pontokra.