Bárány
Konyhakészen a Majorból
A bárány modul bevezetése 2017-ben történt meg, próbaként, mindössze pár állattal. Elsősorban a kíváncsiság és a minél szélesebb kínálat okán próbálkoztunk meg a cigáják tartásával, hiszen ezek köztudottan jól viselik a külterjes körülményeket, kiváló a húsuk és a későbbiekben akár tejtermelésre is foghatók. 2018. év vége legmerészebb álmainkat is felülmúlta és a tagságon belül minden második család megpróbálkozott - több-kevesebb sikerrel - a bárányok konyhai megszelidítésével. 2019-ben a modul kapcsán elsődleges célunk az, hogy részletekbe menően megismerjük a bárányhúsban rejlő lehetőségeket és tökéletesíthessük az ezzel kapcsolatos konyhai eljárásokat. Az alapanyag előállt!
A bárányhús orvosi megítélése
A bárány az egyévesnél fiatalabb birkát jelenti. Az idősebb birka húsát ürünek vagy juhnak nevezik. A bárányhús kiváló fehérjeforrás, egy közepes méretű bárányszelet 27,5 gramm fehérjét tartalmaz, a felnőttek részére javasolt fehérjebevitel 55 százalékát. A bárány megfelelő mennyiségű B12 vitaminban, niacinban és riboflavinban is gazdag. A B12 vitamin igen fontos a vörösvérsejt termeléshez, az idegi funkciók működésében és a homocisztein-anyagcserében. A niacin (vagy B3 vitamin) segít a szervezetnek energiát nyerni az ételekből, és az idegrendszer működéséhez is fontos. A riboflavin vagy B2 vitamin szintén az energiafelhasználásban segít és a kiváló látásban is szerepet játszik.
Egy szelet bárányhús a napi szükséges cink-bevitelünknek 33 százalékát biztosítja. A cink támogatja az immunrendszert, a sebgyógyulást és fenntartja az egészséges tesztoszteron-szintet. Kiváló vas- és rézforrás, 12 százalékát illetve 7 százalékát tartalmazza a napi ajánlott bevitelnek. Vasra szükségünk van a vörösvérsejt termeléshez, hiánya okozza a vérszegénységet, mely fáradtsággal és koncentrációhiánnyal jár. A réz nyomelem, fontos a vas anyagcseréjéhez, és részt vesz a vörösvérsejt szintézisben.
2. rövid combtő csülökkel
3. combtő csülök nélkül
4. rövid combtő csülök nélkül
5. csontozott comb
6. csontozott rövid combtő csülök nélkül
7. vesepecsenye
8. tarkószalag
9. szegy és hasaalja
10. elülső csülök
12. négyzetes báránylapocka
13. göngyölt lapocka
14. négyzetes bárányborda
15. francia bárányborda
16. tisztított francia bárányborda
17. karaj
18. rövid karaj
19. darabolt comb
20. hártyázott, darabolt comb
Az egyszeri költség - mely 2018. június 1-től 19.500 Ft - azaz a választási bárány árának megfizetésével indíthatod el a saját bárány modulodat. A fenti összeg az állat árán túlmenően tartalmazza a jelölés illetve a tartás végén az állat vágásának költségét is. A bárányodért garanciát vállalunk, azaz abban az esetben, ha bármi érné, kapsz egy másik, hasonló korú egyedet helyette. Természetesen pótlás esetén a a szerződésben szereplő chip azonosítót frissíteni kell.
A tartás költségeit havi rendszerességgel kell megfizetni az egyesület számára, a bárány árát pedig a szerződés aláírását követően kell kiegyenlíteni számla ellenében. A tartás költségei átutalással is rendezhetők. A következő év bárány árait és a tartás költségeit minden év novemberében állapítjuk meg az adott év gazdasági körülményei alapján. Az esetleges változásokat megküldjük, így következő év márciusáig bőven lesz időd arra, hogy eldönthesd: leszel-e a következő évben is bárány tulajdonos a Majorban. A bárányodat év közben is szabadon értékesítheted a tagok között vagy választásod szerint akár haza is viheted. Bár ezt itt sem javasoljuk...
A 2018. június 1-től érvényes állattartási költségeket az alábbi táblázatban részletezzük. A feltüntetett számok egy hónapra értendők, összegük 3.200 Ft.
TAKARMÁNYOZÁS
- Alaptakarmány: 1.445 Ft
- Vitamin+só: 60 Ft
Összesen: 1.505 Ft/hó
ÁLLATJÓLÉTI INTÉZKEDÉSEK
- Körmölés: 25 Ft
- Állatorvosi vizsgálat: 62 Ft
- Állat leltár: 8 Ft
Összesen: 95 Ft/hó
ELHELYEZÉS
- Istálló takarítás: 450 Ft
- Kerítés fenntartás: 500 Ft
- Legeltetés: 650 Ft
Összesen: 1.600 Ft/hó