Ugrás a tartalomra
x

Szabadtartású cigája

BÁRÁNY

Konyhakészen a Majorból

A bárány modul bevezetése 2017-ben történt meg, próbaként, mindössze pár állattal. Elsősorban a kíváncsiság és a minél szélesebb kínálat okán próbálkoztunk meg a cigáják tartásával, hiszen ezek köztudottan jól viselik a külterjes körülményeket, kiváló a húsuk és a későbbiekben akár tejtermelésre is foghatók. 2018. év vége legmerészebb álmainkat is felülmúlta és a tagságon belül minden második család megpróbálkozott - több-kevesebb sikerrel - a bárányok konyhai megszelidítésével. 2019-ben a modul kapcsán elsődleges célunk az, hogy részletekbe menően megismerjük a bárányhúsban rejlő lehetőségeket és tökéletesíthessük az ezzel kapcsolatos konyhai eljárásokat. Az alapanyag előállt!

BE MERSZ VÁLLALNI EGY BÁRÁNYT?

A dötés már nem lesz olyan nehéz, mint a kecske esetén. Tagként pontosan tudod, mivel jár egy saját háztáji gazdaság: megvásárolsz egy 8 hetes bárányt és velünk együtt tartod, hogy felnevelése minél költséghatékonyabb legyen. Az év gyorsan eltelik majd és november-december hónapokban a bárányt előzetes egyeztetést követően konyhakész állapotba hozzuk neked: minden részegységet cimkézve kapsz majd kézhez. Alapesetben a kész csomagokat a Majorban tudod átvenni, de többen össze is állhattok, hogy megszervezzétek a a bárányhús célbajuttatását. Ha borjúvágáson veszel részt, a bárányt előző nap előkészítjük Neked, hogy ne kelljen kétszer jönnöd a Majorba.

A bárányhús tápláló és rendkívül finom, mindössze egy kis konyhai tapasztalatot igényel, hogy olyan ételt tehess az asztalra, mely után legszívesebben minden ünnepnap ezt fogyasztanátok.

MIKOR INDULT A PROGRAM?

A bárány modul 2017-ben, kísérleti jelleggel indult. A jelenleg 70 körüli állomány 80 család részére biztosít tiszta forrást. Az igények növekedésével az állatok száma növelhető, a terület eltartóképessége alkalmas a Közösség igényeinek maradéktalan kielégítésére. Reményeink szerint a bárány modul egy kedvelt és sokak által igénybe vett részévé válik a közösségi gazdálkodásunknak.

HÁNY BÁRÁNYT KÉRHETEK?

A 2019. március 5-től minden családnak évi 3 bárány tartására tudunk lehetőséget biztosítani. Az igényeket legkésőbb minden év március 20-ig kell leadni, melyet a Major kapacitás függvényéban folyamatosan igazol vissza. A vágási időszak kezdetén a bárány tulajdonosa a rendelkezésre álló vágási napok alapján dönthet arról, mikor szeretné a saját állatát feldolgozni.

MEGLÁTOGATHATOM A BÁRÁNYOMAT?

Ha már úgyis jössz megsimogatni a kecskédet, a bárányod meglátogatása sem maradhat el. Felhívjuk azonban a figyelmed arra, hogy a bárányodat elsősorban egy adott céllal tartod, így azok számára, akik hajlamosak gyorsan érzelmi kötődés kialakítására, az állatokkal nem célszerű közelebbi kapcsolatot létesíteni.

HOGYAN LESZ SAJÁT BÁRÁNYOM?

Nézd meg, hogy jelentkezésed belefér-e még a határidőbe, és ha igen, jelezd nekünk e-mailben, hogy hány állatot szeretnél tartani (1-3). A Major a Közösség családjai részére folyamatosan jelzi vissza, hogy elfogadta jelentkezésüket annak függvényében, hány szabad fiatal állattal rendelkezik még a Major. A visszaigazolást követően nincs más dolgod, mint a bárányod után vállalt támogatást az Egyesület részére minden hónap 10-ik napjáig megfizetni. 

A BÁRÁNY MODUL, MINT KÖZÖSSÉGI GAZDÁLKODÁS?

A Közösség által támogatott mezgőgazdasági modell, CSA (Community Supported Agriculture) lényege, hogy a termelő és a fogyasztó szoros közösséget alkot: a vásárló elköteleződéséért cserébe ismert helyről, megbízható minőségű termékhez jut. A termelő a reklám- és értékesítési költségek megspórolásával párhuzamosan biztos pénzügyi hátteret kap, a termelési kényszer megszűnésével a fogyasztók érdekeinek kizárólagos képviselőjévé válik. Ezt a rendszert módosítottuk olyan módon, hogy a Cservölgy Majorban az állatok a közösség tagjainak tulajdonába kerülnek, azaz Te is tulajdonos leszel. Így megszűnik az értékesítés (hiszen a gazda a közösség tagjainak kecskéitől származó termékeket tulajdonképpen a tulajdonosok részére állítja elő), mely jelentős költségmegtakarítást jelent. A közösség egyes tagjai mégis függetlenek egymástól, hiszen saját állatukat bármikor továbbértékesíthetik anélkül, hogy a közösség működését veszélyeztetnék.

MELYIK AZ ÉN BÁRÁNYOM?

A bárányok kiválasztása - főként mert nagyon hasonlóak egymáshoz - automatikusan és a jelentkezések sorrendjében történik. 2018-tól kísérleti jelleggel minden egyes állatot chippel látunk el, melynek célja a jelenleg törvényileg megkövetelt, de döcögősen működő azonosító rendszer hibáinak kiküszöbölése. Az azonosító lapka az állat bőr alatti terébe kerül beültetésre, melyet a vágást követően igyekszünk eltávolítani. Az állatokat rendszerünkben ez alapján tartjuk nyilván.

HA ENYÉM A BÁRÁNY, MITŐL KÖZÖSSÉGI?

Az állattartásnak vannak olyan költségei, amelyek állatonként merülnek fel és az állomány számával többszöröződnek (pl. takarmány, állatorvosi költségek, stb.), mások már 1 báránynál is jelentkeznek és az állatok számával a költséghányad csökken (állatgondozó, legelőkarbantartás eszközei, stb.). Ezért éri meg jobban, ha bizonyos tevékenységet nem egyesével, hanem közösségként finanszírozunk.

Olyan ez, mintha mindegyikőnknek saját háztáji gazdasága lenne, de a lehetőségek szerint a közösen használható erőforrásokat megosztanánk.

Kihívások és lehetőségek

A BÁRÁNYHÚSBAN

A bárányhús orvosi megítélése

A bárány az egyévesnél fiatalabb birkát jelenti. Az idősebb birka húsát ürünek vagy juhnak nevezik. A bárányhús kiváló fehérjeforrás, egy közepes méretű bárányszelet 27,5 gramm fehérjét tartalmaz, a felnőttek részére javasolt fehérjebevitel 55 százalékát. A bárány megfelelő mennyiségű B12 vitaminban, niacinban és riboflavinban is gazdag. A B12 vitamin igen fontos a vörösvérsejt termeléshez, az idegi funkciók működésében és a homocisztein-anyagcserében. A niacin (vagy B3 vitamin) segít a szervezetnek energiát nyerni az ételekből, és az idegrendszer működéséhez is fontos. A riboflavin vagy B2 vitamin szintén az energiafelhasználásban segít és a kiváló látásban is szerepet játszik.

Egy szelet bárányhús a napi szükséges cink-bevitelünknek 33 százalékát biztosítja. A cink támogatja az immunrendszert, a sebgyógyulást és fenntartja az egészséges tesztoszteron-szintet. Kiváló vas- és rézforrás, 12 százalékát illetve 7 százalékát tartalmazza a napi ajánlott bevitelnek. Vasra szükségünk van a vörösvérsejt termeléshez, hiánya okozza a vérszegénységet, mely fáradtsággal és koncentrációhiánnyal jár. A réz nyomelem, fontos a vas anyagcseréjéhez, és részt vesz a vörösvérsejt szintézisben.

1. combtő
2. rövid combtő csülökkel
3. combtő csülök nélkül
4. rövid combtő csülök nélkül
5. csontozott comb
6. csontozott rövid combtő csülök nélkül
7. vesepecsenye
8. tarkószalag
9. szegy és hasaalja
10. elülső csülök
11. nyak
12. négyzetes báránylapocka
13. göngyölt lapocka
14. négyzetes bárányborda
15. francia bárányborda
16. tisztított francia bárányborda
17. karaj
18. rövid karaj
19. darabolt comb
20. hártyázott, darabolt comb
MC Maju Cold Storage Sdn Bhd (Forrás:http://www.mcmaju.com/group.php?gname=11)
VÁLASZTHATOK MILYEN MÓDON KÉREM A FELDOLGOZÁST?

Igen. A bárányok vágását, nyúzását és zsigerelését követően egy napig érelelőhelyiségbe kerülnek. A bárány tulajdonosaként kérheted, hogy a combot egyben vagy felső combra és lábszárra választva kéred vagy megadhatod, hogy a bordákat és a gerincet milyen módon szeretnéd megkapni.

LEHET-E TEJET KÉRNI?

Jelenleg ez nem lehetséges. Bár a cigája kettős hasznosítású fajtának minősül és állataink képesek lennének tejet is adni, a jelenlegi célkitűzésünk az, hogy elsősorban kecske-, másodsorban tehéntejből készült termékek kerüljenek a Közösség tagjainak asztalára. A juhtejhez komoly fejlesztésre lenne szükségünk, melynek jelenleg nincs meg a fedezete.

MENNYI TERMÉKRE SZÁMÍTHATOK?

A bárányok nevelése 8-10 hónapig tart, ekkora érik el azt a méretet, hogy értelmezhető mennyiségű húst adnak. Ez a gyakorlatbn 10-15 kg konyhakész terméket jelent, az alábbi bontásban: 
- gerinc (2 db);
- comb (2 db);
- lapocka (2 db);
- borda (2 db);
- nyak (1 db)
- hasaalja (2 db)
- szív/máj (1-1 db)

Mi az a testtömeg korrekció?

Azért tartasz állatot, mert szeretnéd a húsát elfogyasztani. Ezért a Major mindent megtesz, hogy a bárányod számára a lehető legideálisabb körülményeket teremtse meg. Ettől függetlenül igaz, hogy az egyes egyedek között jelentős különbségek lehetnek, melyre nincs ráhatásunk. Feltétlen célkitűzés azonban az, hogy a Közösség minden tagja elégedett legyen és azonos támogatási összeg mellett közel azonos mennyiségű terméket tudjon előállítani. Ennek érdekében 2019-től bevezetjük a testtömeg korrekciót, melynek lényege, hogy a bárányodnak havonta legalább egy kilogramm tömeggyarapodást kell elérnie. Amennyiben az általad támogatott időt követően a bárányod nem éri el az 5kg + támogatott hónapok száma x 1 kg tömeget, akkor a következő bárányból minden egész hiányzó kg után 3.000 Ft kedvezményt kapsz. (10 hónap alatt a bárányodnak 15 kg tömeget kell elérnie. Ha a tömege nem éri el a 14 kg-ot, akkor jelen esetben 3.000 Ft kedvezményre leszel jogosult a következő évben.)

Havonta felmerülő

KÖLTSÉGEK

Az egyszeri költség - mely 2018. június 1-től 19.500 Ft - azaz a választási bárány árának megfizetésével indíthatod el a saját bárány modulodat. A fenti összeg az állat árán túlmenően tartalmazza a jelölés illetve a tartás végén az állat vágásának költségét is. A bárányodért garanciát vállalunk, azaz abban az esetben, ha bármi érné, kapsz egy másik, hasonló korú egyedet helyette. Természetesen pótlás esetén a a szerződésben szereplő chip azonosítót frissíteni kell.

A tartás költségeit havi rendszerességgel kell megfizetni az egyesület számára, a bárány árát pedig a szerződés aláírását követően kell kiegyenlíteni számla ellenében. A tartás költségei átutalással is rendezhetők. A következő év bárány árait és a tartás költségeit minden év novemberében állapítjuk meg az adott év gazdasági körülményei alapján. Az esetleges változásokat megküldjük, így következő év márciusáig bőven lesz időd arra, hogy eldönthesd: leszel-e a következő évben is bárány tulajdonos a Majorban. A bárányodat év közben is szabadon értékesítheted a tagok között vagy választásod szerint akár haza is viheted. Bár ezt itt sem javasoljuk...

A 2018. június 1-től érvényes állattartási költségeket az alábbi táblázatban részletezzük. A feltüntetett számok egy hónapra értendők, összegük 3.200 Ft.

TAKARMÁNYOZÁS
- Alaptakarmány: 1.445 Ft
- Vitamin+só: 60 Ft

Összesen: 1.505 Ft/hó

ÁLLATJÓLÉTI INTÉZKEDÉSEK
- Körmölés: 25 Ft
- Állatorvosi vizsgálat: 62 Ft
- Állat leltár: 8 Ft

Összesen: 95 Ft/hó

ELHELYEZÉS
- Istálló takarítás: 450 Ft
- Kerítés fenntartás: 500 Ft
- Legeltetés: 650 Ft

Összesen: 1.600 Ft/hó

Cservölgy Major bárányhúsok

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETE

NYAK (bárány)

Egészben szeletnek levágva hosszan sütve mennyeien omlós sült. Általában pörköltnek vagy ragulevesnek használjuk

Kiváló egészben sütve, porhanyós finom hús szeletekben, apróra vágva nagyon jó levesbe, tokányba, raguba.

Főleg pörköltbe darabolják bele, de levesben is kiváló. Viszont igen markáns az ízük.

Félbehasított gerincet karajnak hívjuk. Egészben sütve, szeletelve, frissen sültnek.

Sültnek a karajjal együtt vágva (bárányborda), sültnek, bogrács aljába csontosabb résznek.

COMB (bárány)

Kicsontozva szeletenként frissensültnek, vagy egészben sütve, párolva, raguk és a darált hús kiváló alapanyaga, de az utóbbiaknál sokkal értékesebben felhasználható

Darált húsnak, pörköltbe jó, csak bárányból való dagadó töltésével próbálkozzunk, mert nagyon erős markáns az íze.