Ugrás a tartalomra

Kecske modul

A Major alapja, az egészségünk biztosítéka

Kecske modul

2013-ban egy francia közösségi modell elgondolásai alapán saját gazdaságot kezdtünk építeni itt, a Cservölgy Majorban. Célunk a hosszútávú, fenntartható és finanszírozható gazdálkodás megteremtése volt. A zöldség-gyümölcs megtermelését, állataink tartását, az állatok által biztosított élelmiszerek helyi feldolgozását illetve a késztermékek Budapestre történő feljuttatását tűztük ki hosszútávú célként. A gazdaság első modulja 2014-ben a kecsketartás volt, a következő években elindult a VadGalica-, a Méz-, a Marha-, a Szárnyas-, a Tojás és a Nyúl-modul is, 2017-ben pedig a közösségi lótartást szeretnénk elindítani. A Cserhát Natúrpark területén fekvő Herencsény községben található, közel 230 hektáros területen tartjuk állatainkat, ellátásukról helyi állatgondozók gondoskodnak. A tejből sokféle ízesítésű sajtot, krémsajtot és joghurtot is készítünk. Az állományt 2018-ban 150-re bővítjük, így a közösség tagjaként Neked is lehet saját kecskéd.

2015-től a közösség egyesületi keretek között működik, a tagok a tulajdonukban lévő kecskéket közösen tartják a Majorban. Már az elején le kell, hogy szögezzük: ez a természet működéséhez való alkalmazkodással jár, amely sok-sok kihívást rejt magában, s gyakran igényel fokozott türelmet, esetenként lemondást, hiszen:
- nem akkor vesszük le a terméket a polcról, amikor akarjuk;
- nincsenek akciók, a kockázatot közösen kell viselnünk;
- a kecskék tartását folyamatosan finanszírozni kell;
- fel kell készülni a többletre és a hiányra is (nyáron/télen).
Amennyiben a jelen tájékoztató alapján továbbra is érdekel a lehetőség, meghívunk egy személyes találkozóra. Ennek célja a feltételek, illetve az egyes modulok megismertetése. Segítünk megtervezni, hogy a kívánt hozam eléréshez hány(ad) kecskére van szükséged. Bemutatjuk a beszerzés, szállítás, karanténozás, illetve a termék elkészítéséhez vezető utat. A legelszántabbaknak látogatást szervezünk a Majorba.

A CSA (Community Supported Agriculture) lényege, hogy a termelő és a fogyasztó szoros közösséget alkot: a vásárló elköteleződéséért cserébe ismert helyről, megbízható minőségű termékhez jut. A termelő a reklám- és értékesítési költségek megspórolásával párhuzamosan biztos pénzügyi hátteret kap, a termelési kényszer megszűnésével a fogyasztók érdekeinek kizárólagos képviselőjévé válik.
Ezt a rendszert módosítottuk olyan módon, hogy a Cservölgy Majorban az állatok a közösség tagjainak tulajdonába, azaz a Te tulajdonodba is kerülnek. Így megszűnik az értékesítés (hiszen a gazda a közösség tagjainak kecskéitől származó termékeket tulajdonképpen a tulajdonosok részére állítja elő), mely jelentős költségmegtakarítást jelent. A közösség egyes tagjai mégis függetlenek egymástól, hiszen saját állatukat bármikor továbbértékesíthetik anélkül, hogy a közösség működését veszélyeztetnék.

Az állattartásnak vannak olyan költségei, amelyek állatonként merülnek fel és az állomány számával többszöröződnek (pl. takarmány, állatorvosi költségek, stb.), mások már 1 kecskénél is jelentkeznek és az állatok számával a költséghányad csökken (állatgondozó, fejés eszközei, stb.). Ezért éri meg jobban, ha bizonyos tevékenységet nem egyesével, hanem közösségként finanszírozunk.
Olyan ez, mintha mindegyikőnknek saját háztáji gazdasága lenne, de a lehetőségek szerint a közösen használható erőforrásokat megosztanánk.
A másik fontos dolog a kockázatkezelés: mivel a kecskéink élőlények, különböző mennyiségű tejet adnak, megbetegedhetnek, előfordulhat, hogy adott esetben (pl. vetélést követően) egy évig sem adnak tejet. A közösség ebben az esetben nem tesz különbséget a tulajdonosok között, hiszen a tejről már nem tudni, hogy melyik kecskéktől származik. A közösség a kiesést közösen “viseli el”. Ugyanakkor ha többlet keletkezik, a tagok egymás között egyenlő részben azt is felosztják.

ENAR

Minden kecske egyedi azonosítóval (ENAR) rendelkezik, melyet a tag szerződése is tartalmaz. A kecskék ezen szám alapján kapják az állatorvosi ellátást is.

Laktációs idő hossza: 240 nap (március-október), mely alatt:
- a havi tejhozam: 20 liter (állományi átlagban);
- a havi sajt tömege: 2 kg;
Éves szinten:
- 200 liter tejjel számolunk családonként, melyből
- 20 kg sajt készül.
A kecsketejből készített termékek kiszállítása egy pesti és egy budai, közösen bérelt raktárba történik, ahová a termékért egyénileg, egy átvevőpont megbízottjaként vagy egy úgynevezett mikroközösség egy tagjaként lehet menni.

Igen. A rendeléseket március 15-től minden hónap 15-ik napjáig a hónap 1. napjától lehet megadni. Ha egy termékhez nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű alapanyag (pl. egy adott fűszernövényből kevesebb termett), azt a lehető legrövidebb időn belül jelezzük és a választott termék helyett a tag számára az eredeti időpontban a helyettesített termék kerül leszállításra a felvevőpontra. Fontos, hogy a zökkenőmentes átadás szabályait a tagok is mindenkor betartsák: igényeiket időben jelezzék, a részükre fenntartott rekeszekből a termékeket a rendelkezésre álló két hét alatt elvigyék (ezzel felszabadítva a saját tárolóhelyüket) és ezt az e célból rendszeresített felületen (akár a saját telefonjukról) jelezzék. Ennek hiányában a következő havi termék nem kerül be a szállítandó csomagok közé. Többlettermelés esetén a tagok újdonságokat / teszt termékeket is találhatnak a termékek között, illetve a fennmaradó mennyiségből befolyó összeget a közösség fejlesztésre fordítja.

Jelenleg ez nem lehetséges. A tej sokkal érzékenyebb a sajtnál, a kezeletlen tej, főleg nyáron, hamar megsavanyodik. A tejet pasztőrizáljuk, a Majorból nyers tej a kullancsok okozta esetleges fertőzések miatt nem kerülhet ki. Jelenleg palackozó beszerzését nem tervezzük, mert sokkal nagyobb a kereslet a feldolgozott termékekre, mint a nyers tejre. Természetesen látogatáskor, ha az a laktációs időszakban történik, lehetőség szerint próbálunk kóstolót biztosítani a pasztőrözött tejből.

A kecske modul 2014. júniusában indult. Jelenleg 140 körüli az állomány, melyet a későbbiekben szeretnénk 200-220 anyakecskére bővíteni. Jelenleg akár 25 család számára is nyitva áll a csatlakozás lehetősége. Csatlakozni 2018. június 1-től folyamatosan lehet.

A terület (a szarvasmarhák mellett) 500 kecskét is nagy biztonsággal ellát. 2018 december 31-ig a kecsketulajdonos családok számát 115-re kívánjuk növelni, hogy ezzel a Major elérje a stabil finanszírozást.

Az állatok is megbetegszenek. Ez alól a kecskék sem kivételek, s bár az állatgondozóink mindent megtesznek értük, előfordul, hogy ez is kevés. Azzal, hogy egy kecske a tenyészetünkbe kerül, felelősséget vállalunk érte, és ha a legroszszabb bekövetkezik, pótoljuk az elveszett anyakecskét a Major saját tenyészetéből. Az ehhez szükséges utánpótlást az éves szaporulatból választjuk ki. Mivel lényegesen több bak (hímnemű) kecske születik, mint jerke (nőnemű), ezért a szaporulattal a Major rendelkezik, az nem kerül a tagok tulajdonába. Így biztosítjuk, hogy a kecske egy “Életfogytig tartó” befektetés legyen.

Fejés és sajtkészítés
- Gépi fejés: 1.290 Ft
- Fejőházi díj: 414 Ft
- Pasztörizálás: 1.920 Ft
- Sajtkészítés: 2.125 Ft
- Szállítás Budapestre: 202 Ft

Összesen: 5.951 Ft/hó

Takarmányozás
- Alaptakarmány: 1.800 Ft
- Téli takarmány: 1.510 Ft
- Vitamin+só: 60 Ft
- Siló: 308 Ft


Összesen: 3.678 Ft/hó

Állatjóléti intézkedések
- Körmölés: 25 Ft
- Szűrővizsgálat: 123 Ft
- Állatorvosi vizsgálat: 62 Ft
- Mikrobiológiai vizsgálat: 12 Ft
- Gyógyszer maradvány: 11 Ft
- Állat leltár: 8 Ft
Összesen: 241 Ft/hó

Elhelyezés
- Istálló takarítás: 450 Ft
- Kerítés fenntartás: 500 Ft
- Legeltetés: 650 Ft
- Fejés: 530 Ft


Összesen: 2.130 Ft/hó

Nem látunk a jövőbe, nehéz ma bármit jósolni...

Ezért csak annyit ígérhetünk, hogy minden év végén a költségek (különösen a takarmány ár) változásának függvényében a következő év tartási költségeit felülvizsgáljuk. Változás esetén erről a kecsketulajdonosokat tárgyév november 30-ig értesítjük.

Az egyszeri költség - mely 2018. június 1-től 35.000 Ft - azaz a kecske ára, a szállítás és a karanténozás költsége egyszer merül fel. Akkor is, ha a kecskét valamilyen okból pótolnunk kell. Azzal, hogy a tulajdonos lemond kecskéje szaporulatairól, biztosítja, hogy a Major a legjobb egyedek kiválasztásával az ő kecskéjét is bármikor pótolni tudja a saját állományából. Így a kecske a tulajdonosé marad, amíg azt el nem adja. Értelemszerűen pótlás esetén a tulajdonosnál lévő okiratban a kecske azonosítószámát át kell vezetni.

A kecskék tulajdonosai a tartás költségeit havi rendszerességgel fizetik meg az egyesület számára, a kecskék árát és a szállítás költségét pedig a szerződés aláírását követően kell kiegyenlíteni számla ellenében. A tartás költségei átutalással is rendezhetők.

Természetesen. Sőt, a kecskéd kifejezetten igényli, hogy rendszeresen látogasd! A tervezett találkozás előtt azonban mindenképpen érdemes időpontot egyeztetni. Minden hónapban tartunk nyílt hétvégét is, illetve programozott közösségi munkákat is szervezünk, hogy a gyerekek is megismerhessék a különböző tevékenységeket, melyek a Majorban folynak.

Reméljük, hogy ez a kis ízelítő felkeltette az érdeklődésedet és hamarosan Te is újdonsült kecsketulajdonos leszel a Cservölgy Majorban. Várjuk jelentkezésedet!

Vissza a modulokhoz