Ugrás a tartalomra

Méz modul

Méz modul

Nincs olyan hét és nincs olyan előadás, hogy ne merülne fel a kérdés: együnk vagy ne együnk cukrot? Használjunk-e mesterséges édesítőt az ételeinkben? A válasz egyszerű: a legtöbb esetben az édesítők hosszútávú élettani hatásáról nincsenek információink, amiről vannak (lásd aszpartám), azok lesújtóak. A túlzott szénhidrátbevitel biztosan hozzájárul az elhízáshoz és a lökésszerű vércukorszint-emelkedés is káros hosszútávon, de azért ez egy kicsit többről szól. Arról, hogy a természetes még mindíg jobb a mesterségesnél. Ezért mondjuk mi: legyen cukor helyett méz!

Cservölgy Majorban a tagok a tulajdonukban lévő bemutató méhészetben megismerkedhetnek a legalapvetőbb technikákkal, fogyasztásukkal hozzájárulnak a méhészet stabil működéséhez. A kecskékkel ellentétben a termelő (tehát a bemutató méhészethez nem tartozó) méhcsaládok nem képezik a közösség tulajdonát, ezen kaptárak működését a tagok áttételesen finanszírozzák. A major saját kaptárainak “fenntartási költsége” egy családra vetítve alacsony, igaz, ez a húsz méhcsalád a közösség igényeinek a töredékét elégíti csak ki. A családonkénti minimálisan 1 kg/hó mennyiség biztosítása a major területén is működő, a Szandai József tulajdonában lévő méhállománnyal történik, melynek minden kockázatát ő viseli (ez több száz kaptárat jelent), míg a major kockázata a közösség tulajdonában álló kaptárakra korlátozódik. Fentiekből következik, hogy a termelt méz jelentősebb részét külső tulajdon biztosítja.

A CSA (Community Supported Agriculture) lényege, hogy a termelő és a fogyasztó szoros közösséget alkot: a vásárló elköteleződéséért cserébe ismert helyről, megbízható minőségű termékhez jut. A termelő a reklám- és értékesítési költségek megspórolásával párhuzamosan biztos pénzügyi hátteret kap, a termelési kényszer megszűnésével a fogyasztók érdekeinek kizárólagos képviselőjévé válik.
Ezt a rendszert a méz esetén úgy módosítottuk, hogy a Cservölgy Majorban csak a bemutató méhészet kerüljön a közösség tagjainak közvetlen tulajdonába, azaz a Te tulajdonodba is. Így megszűnik a tényleges értékesítés (hiszen a méhész a közösség tagjaként állít elő mézet), mely jelentős költségmegtakarítást jelent. A közösség egyes tagjai mégis függetlenek egymástól, hiszen a modulból minden további következmény nélkül kilépheznek az év végével anélkül, hogy a közösség működését veszélyeztetnék.

A közösségi gazdálkodásnak számos formája és módozata ismert. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, minden rendszerhez meg kell találni a megfelelő CSA módszert. A méhészet, mint rendkívüli szakértelmet igénylő mezőgazdasági ág olyan sajátos kockázatokat rejt, mely a fogyasztók számára nem mindig kellőképpen átlátható. Ezért azt tartjuk célszerűnek, ha a méhészetünk esetén a kockázatok jelentősebb részét a közösség tagjaként a méhész viseli és a tagok egy kísérleti, bemutató méhészet fenntartásával segítik az ő munkáját.
A kockázatok csökkenése esetünkben azt jelenti, hogy a tagok kizárólag egy megadott mennyiségű méz fogyasztására vállalnak kötelezettséget, míg a méhészet feladata annak biztosítása, hogy a kért mennyiség a közösség részére rendelkezésre álljon. A tagok eközben biztos felvevőpiacot jelentenek a méhész számára, miközben ő a méhcsaládok számának változtatásával rugalmasan tud reagálni a termelés ingadozására. A családok tulajdonában a bemutató méhészet infrastruktúrája illetve az ezen kaptárokban lakó méhcsaládok állnak. Elmondhatjuk tehát, hogy ha saját kaptárunk nem is, de közel 1,2-1,6 millió saját méhünk és egy bemutató méhészetünk mégis lesz.

A tagok az általuk fogyasztani kívánt méz mennyiségét minden évben előre határozzák meg, legkésőbb minden év január hónapjának végéig. Ezzel elegendő időt biztosítanak a méhészetnek ahhoz, hogy felkészüljön a termelésre. Az egyes tagok által igényelt méz mennyisége nem lehet kevesebb mint 1 kg/hó illetve nem haladhatja meg a 6 kg/hó mennyiséget. Ez alól kizárólag az újonnan belépő tagok kivételek: ők a belépéskor nyilatkozhatnak az igényelt mennyiségről, melyet a Major a lehetőségekhez képest elégít ki.

Igen. A méhészet - a terület adottságaiból eredően - elsősorban északi akác- és nyári vegyes virágmézet állít elő. A méhészet környezetében termesztett fűszernövények illetve a szabadon termő gyógynövények nagyban hozzájárulnak az ízhatásban és beltartalmi értékben összetett, különösen értékes virágméz termeléséhez. Különleges (pl. medvehagyma) méz előállítására jelenleg nincs lehetőségünk, ez azonban a későbbiekben változhat. A kért mennyiségben ezen termékek aránya szabadon megválasztható. A majorban az adott évben készített mézekből nyár elején kóstolót tartunk. A nagy valószínűséggel permetezett mezőgazdasági haszonnovények virágporából (repce, napraforgó) készült méz termelését egészségügyileg aggályosnak tartjuk, így ilyen méz nem kerül az asztalra.

A fent említett méztípusokon túl lehetőség van propoliszos termékek fogyasztására is. A propolisz a természet antibiotikuma: baktériumölő és a baktériumok szaporodását gátló hatása van. Tartalmaz B1, B2, B6, C és E-vitamint is. A termékek közül a propoliszos méz (0,5 kg), a propoliszos kenőcs (30 g) és a propoliszos csepp (30 ml) áll a tagok rendelkezésére. Ezek a termékek korlátozott mennyiségben készülnek.

A méhészeti modul 2015. január 1-jén indult. A csatlakozás lehetőségét a majorban kecskét tartó tagok számára biztosítjuk. Ennek oka az, hogy a major élete nagyban függ a kecskék létszámától, azok legelő-karbantartó aktivitásától.

Bár a major területe és a rendelkezésre álló szaktudás ennek többszörösét is lehetővé tenné, jelen tudásunk szerint 500 budapesti család részére tudunk a majorból minőségi elvárásainknak megfelelő mézet biztosítani. Ennek oka elsősorban az, hogy a kiszállítási kapacitásunk jelen pillanatban véges. Természetesen ehhez az is kell, hogy elveinknek megfelelően 500 családnak legyen saját kecskéje a Majorban, melytől azért még messze állunk.

Az állatok is megbetegszenek. Ez alól a méhek sem kivételek, s bár méhészetünk mindent megtesz a méhek egészségéért, előfordul, hogy ez is kevés. A bemutató méhészet felállításával felelősséget vállalunk a méhekért, és ha a legrosszabb bekövetkezik, az elveszett méhcsaládokat pótoljuk. Az ehhez szükséges utánpótlást az éves szaporulatból biztosítjuk. Mivel méhpusztulás bármikor nagyon könnyen bekövetkezhet, a méhészetünkből származó utánpótlással a major rendelkezik, az nem kerül a tagok tulajdonába. Így biztosítjuk, hogy a méhészet hosszú éveken keresztül látogatható legyen.

A méhészet fenntartásának havi költsége a méhek kezeléséből, azaz a méhész munkadíjából áll. A fentiek értelmében ez kizárólag a bemutató méhészetre vonatkozik, melynek díja: 750Ft/hó. Maximális megrendelhető mennyiség: 6 egység/termék
A termelői méhészetben előállított méz illetve méz-alapú termékek költsége a tagok részére 2017-ben az alábbiak szerint alakul:

Termelői mézek
- Északi akác: 2.350 Ft/kg
- Nyári virágméz: 1.950 Ft/kg

Egyéb termékek
- Propoliszos méz: 1.750 Ft/0,5kg
- Propoliszos kenőcs: 1.170 Ft/30g
- Propoliszos csepp: 1.170 Ft/30g

Ha nem szállnak el az árak...

Ezért csak annyit ígérhetünk, hogy minden év végén a költségek változásának függvényében a következő évre vonatkozó méz- és mézalapú termékek árait felülvizsgáljuk. Változás esetén erről a tagokat tárgyév november 30-ig értesítjük.

A méz modul viszonylatában 2017. január 1-től a bemutató méhészet létesítési költségének részaránya nem kerül felszámításra, azt a Major a fenntartási költségekből próbálja kigazdálkodni. Azzal, hogy a tagság lemond az esetleges szaporulatról, biztosítja, hogy a Major a kiesett családokat folyamatában pótolni tudja. Így szeretnénk biztosítani azt, hogy a gyermekek minden év tavaszától egy működő méhészetet látogassanak meg, miközen a családokat többlet költség nem terheli.

A méhészet tagjai a tartás költségeit havi rendszerességgel fizetik meg az egyesület számára, a telepítés egyszeri költségét pedig a szerződés aláírását követően kell kiegyenlíteni.

Természetesen. A tervezett látogatás előtt azonban érdemes időpontot egyeztetni. Szinte minden hónapban tartunk nyílt hétvégét illetve programozott közösségi munkákat is fogunk szervezni, hogy a gyerekek is megismerhessék a Majorban elvégzendő munkákat. Reméljük, hogy ez a kis ízelítő felkeltette az érdeklődésedet és hamarosan Te is újdonsült méhészet-tulajdonos leszel Cservölgy Majorban. Várjuk jelentkezésedet!

Vissza a modulokhoz