Ugrás a tartalomra

Modulok

Építs saját gazdaságot, mintha legóznál!

Cservölgy háztáji

Eljött az idő, hogy felépítsük a saját háztáji gazdaságodat. Cservölgy Major egy úgynevezett kecske-alapú farm, mert nálunk a legelőket azok meredeksége miatt kizárólag ezen állatok képések megfelelően karbantartani. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezt az egy modult kötelezővé tesszük, a többi közül azonban szabadon választhatsz. A modulok ismertetője kérdés-felelet formájában tartalmazza az információkat. Amennyiben a saját kérdésed még nem szerepel a listában és azt elküldöd nekünk, szívesen válaszolunk rá külön is és feltüntetjük az ismertetőnkben is, hogy ez az információ mások számára is elérhető legyen.

Kecske modul (kötelező)

A kecske modul 2014. júniusában indult. Jelenleg 140 körüli az állomány, melyet szeretnénk további 200-220 darab anyakecskével bővíteni. Véleményünk szerint az évi 22-25 kg sajthozam azt jelenti, hogy 2-3 család akár közösen is tarthat egy kecskét. A még választható egyedeket itt találod: Kecskék listája (hamarosan)

Tovább

Méz modul

A kecskékkel ellentétben a termelő (tehát a bemutató méhészethez nem tartozó) méhcsaládok nem képezik a közösség tulajdonát, ezen kaptárak működését nem finanszírozzák közvetlenül a tagok. A major saját kaptárainak “működtetési költsége” egy családra vetítve alacsony, igaz, ez a néhány méhcsalád a közösség igényeinek a töredékét elégíti csak ki. A családonkénti minimálisan 1 kg/hó mennyiség biztosítása a major területén is működő, a Szandai József tulajdonában lévő méhállománnyal történik.
Tovább

Nyúl modul

A nyulakat a szárnyasok téli alternatívájaként vezettük be 2016-ban, bár ez a modul egész évben elérhető. Az állategészségügyi előírások miatt a nyulak tartása a Major állattartó telepén kívül, a terület déli oldalán történik. A nyúl az egyik legtáplálóbb ételek egyike.
Tovább

Szárnyas modul

A szárnyaskert modulban a hazánkban leggyakrabban előforduló háztáji madarak tartására van lehetőséged: csirke, kacsa, gyöngytyúk, pulyka és liba illetve ezek tojásai állnak rendelkezésre. Az állatokat egész évben szabadtartásban neveljük, így gyarapodásuk lassabb a hagyományos módon nevelt társaikénál, húsuk beltartalmi értéke azonban kárpótol a többlet időért. Az állatokat felpucolva, egészben, konyhakész (fagyasztott) állapotban veheted át az átvételi pontokon. A modul minden év március-tól novemberig aktív.

Tovább