Ugrás a tartalomra

Nyúl modul

Jó volt a füles: van nyúl is!

Nyúl modul

Szinte minden modern "diéta" alapja a csirkehús, amihez ma már a háziasszonyok jelentős része ragaszkodik. Talán nincs is olyan hét az évben, hogy ne fogyassz valamilyen csirkehúsból készült terméket. Ha ragaszkodunk az elveinkhez, akkor a fenntarthatóság és a gyógyszer-mentes tartás azt jelenti, hogy decembertől júniusig nem tudunk ilyen ízvilágú fehér húst biztosítani szárnyasból. És akkor most szeretnénk, ha elvonatkoztatnál attól, hogy aranyos és simogatni való, és kizárólag arra koncentrálnál, hogy a nyúl húsa igen magas tápanyagtartalommal rendelkezik, miközben koleszterin és telítetlen zsírsav tartalma az egyik legalacsonyabb. Ráadásul nagyon hasonlít a csirkére....

2017. július 1-től Te is tarthatsz nyulat a Cservölgy Majorban. Persze nem leszel azonnal tulajdonos, hiszen meg kell várnod, hogy a jelentkezésedet követően a Major a saját állományából a következő elléseket követően felajánlhasson neked egy leválasztott, 4-5 hetes növendéket. A jelentkezésedet követően tehát:
- értesítünk az új egyedek születéséről;
- kapsz egy azonosítót, mely a saját nyuladat jelöli;
- a kis növendéket négy hónapig neveljük;
- ha elérte a megfelelő érettséget, konyhakész állapotban juttatjuk el hozzád.
Amennyiben a jelen modulban részletezett feltételek számodra elfogadhatóak, akkor iratkozz fel a "Nyúl modul"-ra a Közösség zárt csoportjában vagy e-mailben és jelöld meg, hogy havi szinten hány darab konyhakész állatot szeretnél.

A CSA (Community Supported Agriculture) lényege, hogy a termelő és a fogyasztó szoros közösséget alkot: a vásárló elköteleződéséért cserébe ismert helyről, megbízható minőségű termékhez jut. A termelő a reklám- és értékesítési költségek megspórolásával párhuzamosan biztos pénzügyi hátteret kap, a termelési kényszer megszűnésével a fogyasztók érdekeinek kizárólagos képviselőjévé válik.
Ezt a rendszert módosítottuk olyan módon, hogy a Cservölgy Majorban az állatok a közösség tagjainak tulajdonába, azaz a Te tulajdonodba is kerülnek. Így megszűnik az értékesítés (hiszen a gazda a közösség tagjainak nyulait tulajdonképpen a tulajdonosok részére neveli), mely jelentős költségmegtakarítást jelent. A közösség egyes tagjai mégis függetlenek egymástól, hiszen saját állatukat bármikor továbbértékesíthetik anélkül, hogy a közösség működését veszélyeztetnék.

Az állattartásnak vannak olyan költségei, amelyek állatonként merülnek fel és az állomány számával többszöröződnek (pl. takarmány, állatorvosi költségek, stb.), mások már 1 nyúlnál is jelentkeznek és az állatok számával a költséghányad csökken (állatgondozó, takarítás eszközei, stb.). Ezért éri meg jobban, ha bizonyos tevékenységet nem egyesével, hanem közösségként finanszírozunk.
Olyan ez, mintha mindegyikőnknek saját háztáji gazdasága lenne, de a lehetőségek szerint a közösen használható erőforrásokat megosztanánk.
A másik fontos dolog a kockázatkezelés: mivel a nyulaink élőlények, különböző genetikával rendelkeznek, megbetegedhetnek, előfordulhat, hogy adott esetben (pl. vetélést követően) nem születik elég új egyed. A közösség azonban közösen, a költségek megosztásával tart bizonyos mennyiségű puffer állományt, így nem fordulhat elő, hogy a nyulad elvesztése esetén kárbaveszik a ráfordított forrás. A közösség a kiesést közösen “viseli el”. Ugyanakkor ha többlet keletkezik, a Major a közösségi eseményekkor a többlet húst a tagok részére étel formájában felajánlhatja, a befolyt összegből pedig fejlesztéseket hajt végre.

Minden megszületett egyedet a leválasztáskor azonosítóval látunk el, melyről a tagjainkat is értesítjük. A nyulak ezen szám alapján kapják az állatorvosi ellátást is.

A növendékek felnevelése átlagban 4 hónapig tart, mely során nagyjából 1,5 kg körüli nettó tömeget ér el. Nettó tömeg alatt a konyhakész állapotot értjük. Az, hogy mennyi húst szeretnél - bizonyos korlátok között - csak rajtad múlik, jelenleg a Major erőforrásai jelentős számú egyed nevelését teszi lehetővé.

Igen. Az egyedek befoglalásakor meg tudod jelölni, hogy ízesítés nélkül, Provance-i, mustáros vagy rostélyos ízesítést szeretnél-e. Amennyiben több egyedet tartasz, többféle ízesítést is kérhetsz. A készterméket a fűszerezést követően vákumfóliába helyezzük.

Ezt a lehetőséget a Major nem támogatja. Célunk, hogy visszatérjünk a valódi háztáji gondolkodáshoz, tehát ahhoz a módszerhez, hogy főzéskor egy egyedet teljes mértékben fel kell használnod. Nincs tehát lehetőség arra, hogy 30 pár combot kérj. Egy teljes nyúllal rendelkezel, mi csak azt adhatjuk Neked.

A nyúl modul 2018. január 1-én indul, de jelentkezni már most is tudsz. Jelenleg 40-50 körüli az állomány, melyet a későbbiekben az igényeknek megfelelően kívánunk bővíteni. Véleményünk szerint a téli időszakban az egyedenkénti 1,5 kg-os tömeg kiváló alapanyag egy teljes vasárnapi ebéd elkészítéséhez.

A nyúl modul esetén jelenleg nem tervezzük korlátozások bevezetését, az erőforrásaink ezt a modult tekintve jelentősek. Szeretnénk azonban megtartani a modul családias jellegét, így 2018-ban minden kecsketulajdonos részére 6 db nyúl egyidejű tartását tesszük lehetővé havonta. Azok, akik többen viselik egy kecske tartásának költségeit, a tulajdoni hányad arányában részesülhetnek nyúlhúsból.

Az állatok is megbetegszenek. Ez alól a nyulak sem kivételek, s bár a Major dolgozói mindent megtesznek értük, előfordul, hogy ez is kevés. Azzal, hogy elfogadjuk felkérésedet, hogy a nyuladat mi neveljük fel, felelősséget vállalunk érte, és ha a legroszszabb bekövetkezik, pótoljuk az elveszett állatot a Major saját tenyészetéből. Az ehhez szükséges utánpótlást az éves szaporulatból választjuk ki.

A növendékek egyszeri bekerülési költsége 1.300 Ft/db. A tartás, gondozás illetve előkészítés díját (mely 2018-ban 1080 Ft/hó) havi szintre bontottuk le, melyet 4 hónapon keresztül kell fizetni. Az utolsó oszlopban tüntettük fel azokat a tételeket, melyek szabadon választhatóak. Ezek díja a növendék megvásárlásával egy időben esedékes.

Takarmányozás
- Alaptakarmány: 300 Ft
- Téli takarmány: 90 Ft
- Vitamin+só: 30 Ft
- Egyéb: 70 Ft


Összesen: 490 Ft/hó

Előkészítés
- Bontás, zsigerelés: 350 Ft
- Szállítás Budapestre: 150 Ft

Összesen: 500 Ft/hó

Állatjóléti intézkedések
- Állatorvosi költségek: 50 Ft
- Mikrobiológiai vizsgálat: 21 Ft
- Gyógyszer maradvány: 11 Ft
- Állat leltár: 8 Ft
Összesen: 90 Ft/hó

Opcionális költségek
- Vákumfóliázás: 100 Ft
- Darabolás: 350 Ft
- Fűszerezés: 250 Ft

A lovaknál már csak a nyulak kiszámíthatatlanabbak...

Ezért csak annyit ígérhetünk, hogy minden év végén a költségek (különösen a takarmány ár) változásának függvényében a következő év tartási költségeit felülvizsgáljuk. Változás esetén ezt minden év végén a honlapunkon feltüntetjük és felmenő rendszerben vezetjük be őket.

Az egyszeri költség - mely 2017. július 1-től érvényes 1.300 Ft egyedenként. Ez tehát a növendék nyúl ára leválasztást követően. Hangsúlyozzuk: akkor is egyszer kell megvenni a nyulat, ha történik vele valami, hiszen ilyenkor a Major felelősséget vállal a pótlásáért. Így a nyúltulajdonos biztos lehet abban, hogy a háztáji gazdaságában fontos szerepet játszó nyúlhús a tervezett időpontban az asztalára kerül majd. Értelemszerűen pótlás esetén az egyedi jelölés módosul, melyet a rendszerünkben át kell vezetni.

A nyulak tulajdonosai a tartás költségeit havi rendszerességgel fizetik meg az egyesület számára, a növendékek ára illetve a kiegészítő költségek ellenértékét pedig a tulajdonossáválással egyidőben térítik meg. Mindkét kötelezettség átutalással is rendezhető.

Természetesen erre is van lehetőség. Felhívjuk azonban a figyelmedet arra, hogy a társadalomban él bizonyos fokú pozitív elfogultság a nyulak irányában, mely sok esetben - akár menet közben is - eltántoríthat a nyúlhús fogyasztásától. Mivel a téli időszakban a csirkehús háztáji körülmények között nem biztosítható, így a nyulak simogatását nem mindenki számára javasoljuk.

Reméljük, hogy ez a kis ízelítő felkeltette az érdeklődésedet és hamarosan Te is újdonsült nyúltulajdonos leszel a Cservölgy Majorban. Várjuk jelentkezésedet!

Vissza a modulokhoz