Ugrás a tartalomra

Vadgalica modul

Nevelj Te is Vadgalicát!

Vadgalica modul (szerkesztés alatt)

2013-ban egy francia közösségi modell elgondolásai alapán saját gazdaságot kezdtünk építeni itt, a Cservölgy Majorban. Célunk a hosszútávú, fenntartható és finanszírozható gazdálkodás megteremtése volt. A zöldség-gyümölcs megtermelését, állataink tartását, az állatok által biztosított élelmiszerek helyi feldolgozását illetve a késztermékek Budapestre történő feljuttatását tűztük ki hosszútávú célként. A gazdaság első modulja 2014-ben a kecsketartás volt, a következő években elindult a VadGalica-, a Méz-, a Marha-, a Szárnyas-, a Tojás és a Nyúl-modul is, 2017-ben pedig a közösségi lótartást szeretnénk elindítani. A Cserhát Natúrpark területén fekvő Herencsény községben található, közel 230 hektáros területen tartjuk állatainkat, ellátásukról helyi állatgondozók gondoskodnak. A tejből sokféle ízesítésű sajtot, krémsajtot és joghurtot is készítünk. Az állományt 2017-ben 30 fővel bővítjük, így a közösség tagjaként Neked is lehet saját kecskéd.

A VadGalica fantázianév a sertés két fajtájának, a vaddisznónak és a mangalicának a házasításával kapott típust jelöli. Különlegessége, hogy az említett két fajta sajátosságai keverednek, így nem csak, hogy rendkívüli módon ellenáll az időjárás viszontagságainak, de a kapott húsból kiváló minőségű termékek, ételek készíthetőek: - a mangalicára jellemző magasabb arányú izomközi zsíradék remekül viszi az ízeket, kiválóan alkalmas lédűs, ízletes pecsenyehúsok, steakek, sütek készítésére;
- a vadhúsok kellemes, különleges ízvilága is megmutatokzik;
- az egészséges növekedést segíti, hogy az ellenállóképesség lehetővé teszi az extenzív tartást;

A CSA (Community Supported Agriculture) lényege, hogy a termelő és a fogyasztó szoros közösséget alkot: a vásárló elköteleződéséért cserébe ismert helyről, megbízható minőségű termékhez jut. A termelő a reklám- és értékesítési költségek megspórolásával párhuzamosan biztos pénzügyi hátteret kap, a termelési kényszer megszűnésével a fogyasztók érdekeinek kizárólagos képviselőjévé válik.
Ezt a rendszert módosítottuk olyan módon, hogy a Cservölgy majorban az állatok a közösség tagjainak tulajdonába, azaz a Te tulajdonodba is kerülnek. Így megszűnik az értékesítés (hiszen a gazda a közösség tagjainak kecskéitől származó termékeket tulajdonképpen a tulajdonosok részére állítja elő), mely jelentős költségmegtakarítást jelent. A közösség egyes tagjai mégis függetlenek egymástól, hiszen saját állatukat bármikor továbbértékesíthetik anélkül, hogy a közösség működését veszélyeztetnék.

Az állattartásnak vannak olyan költségei, amelyek állatonként merülnek fel és az állomány számával többszöröződnek (pl. takarmány, állatorvosi költségek, stb.), mások már 1 kecskénél is jelentkeznek és az állatok számával a költséghányad csökken (állatgondozó, fejés eszközei, stb.). Ezért éri meg jobban, ha bizonyos tevékenységet nem egyesével, hanem közösségként finanszírozunk.
Olyan ez, mintha mindegyikőnknek saját háztáji gazdasága lenne, de a lehetőségek szerint a közösen használható erőforrásokat megosztanánk.
A másik fontos dolog a kockázatkezelés: mivel a kecskéink élőlények, különböző mennyiségű tejet adnak, megbetegedhetnek, előfordulhat, hogy adott esetben (pl. vetélést követően) egy évig sem adnak tejet. A közösség ebben az esetben nem tesz különbséget a tulajdonosok között, hiszen a tejről már nem tudni, hogy melyik kecskéktől származik. A közösség a kiesést közösen “viseli el”. Ugyanakkor ha többlet keletkezik, a tagok egymás között egyenlő részben azt is felosztják.

Az állattartásnak vannak olyan költségei, amelyek állatonként merülnek fel és az állomány számával többszöröződnek (pl. takarmány, állatorvosi költségek, stb.), mások már 1 VadGalicánál is jelentkeznek és az állatok számával a költséghányad csökken (állatgondozó, tartás eszközei, stb.). Ezért éri meg jobban, ha bizonyos tevékenységet nem egyesével, hanem közösségként finanszírozunk.
Olyan ez, mintha mindegyikőnknek saját háztáji gazdasága lenne, de a lehetőségek szerint a közösen használható erőforrásokat megosztanánk.
A másik fontos dolog a kockázatkezelés: mivel a VadGalicák élőlények, különböző mértékben növekedhetnek, megbetegedhetnek, előfordulhat, hogy adott esetben (pl. sérülést követően) kiközösítik a meggyengült példányokat. E kockázatok mérséklése és kezelése állomány szintjén történik, így a méretgazdaságosság előnyeit élvezve egy állatra alacsonyabb kockázat és költség vetül.

ENAR

Minden állat egyedi azonosítóval rendelkezik, melyet a tag szerződése is tartalmaz. A VadGalicák ezen szám alapján kapják az állatorvosi ellátást is.

Ahhoz, hogy az állatok nevelése gazdaságos módon történjen és megfelelő mennyiségű húst adjon, javasolt 12 hónapon keresztül nevelni. A VadGalica fajta sajátosságai közé tartozik a lassabb tömeggyarapodás, melyért a kapott hús minősége kárpótol.

A tömeggyarapodást extenzív tartás esetén számos külső tényező befolyásolja, mint például az időjárás, ezért csak közelítő értékkel számolhatunk. Az egy éves nevelés végére az állat tömege 100-110 kg körül alakul, melynek a feldolgozása függvényében 40%-a tiszta hús, a többi úgynevezett fehéráru.

A nevelés végén a feldolgozást a Major szakavatott böllére végzi, akinek munkáját - ha egy tag szeretné megélni egy falusi disznóvágás élményeit - saját maga is segítheti. Ha semmivel sem szeretne foglalkozni a késztermékek előállítása során, akkor a Major az adott tevékenységhez külön térítés mellett segítőket is biztosít.

Igen. A feldolgozást megelőzően a böllérrel történő egyeztetés tárgya, hogy a kapott húst milyen formában, egységekben szeretnéd megkapni. Az igények alapvetően befolyásolják a feldolgozás módját és költségét, hiszen nem csak a munkaóra, de az alapanyag- és eszközszükséglet is jelentősen növekedhet egy adott feldolgozási módszer kiválasztása esetén.

Sajnos jelenleg nem. A nagy mennyiségű hús szakszerű tárolására egy közel ipari méretű hűtőkamra létesítése lenne szükséges. Jelenleg a probléma áthidalásán dolgozunk, egy olyan tároló és érlelő pince létesítésével, ahol a száraz- és füstöltáruk tárolása már megoldható.

A VadGalica modul 2015. júniusában indult és jelentkezni az állományszám függvényében lehet.

A VadGalicák tartása ugyan extenzív módon történik, de ellentétben a kecskékkel, esetükben - a törvény értelmében - nem megoldható a szabad legeltetés. Így a számukra kialakított területet le kell keríteni, az legeltetésre utána nem alkalmas (feltúrják a földet). A számukra biztosítható terület ez által korlátozott, maximum 30 állat számára megfelelő. Ez minimum 30 családot jelent. Amenyiben egy VadGalicán több család osztozik, úgy ez a szám növekedhet is.

Az állatgondozóink a disznók tartása során az állatok egészségét folyamatosan nyomonkövetik. Ennek ellenére előfordulhat megbetegedés, mely esetén a Majorral szerződésben álló állatorvos segítségét kérjük.

A feltüntetett költségeket 12 hónapra lebontva mutatjuk be.

Takarmányozás
- Alaptakarmány: 5.900 Ft
- Téli takarmány: 1.510 Ft
- Vitamin+só: 150 Ft
- Savó kiegészítés: 350 Ft


Összesen: 7.910 Ft/hó

Állatjóléti intézkedések
- Kasztrálás: 300 Ft
- Jelölés: 150 Ft
- Állatorvosi vizsgálat: 270 Ft
- Mikrobiológiai vizsgálat (Trichinella): 170 Ft
- Állat leltár: 30 Ft
Összesen: 920 Ft/hó

Elhelyezés
- Istálló takarítás: 450 Ft
- Kerítés fenntartás: 300 Ft
Összesen: 750 Ft/hó

A feldolgozás....

Takarmányozás
- Böllér: 9.500 Ft
- Feldolgozó helység: 5.000 Ft
- Eszközök: 1.000 Ft
- Személyzet: 5.800 Ft/fő

Nem látunk a jövőbe, nehéz ma bármit jósolni...

Ezért csak annyit ígérhetünk, hogy minden év végén a költségek (különösen a takarmány ár) változásának függvényében a következő év tartási költségeit felülvizsgáljuk. Változás esetén erről a kecsketulajdonosokat tárgyév november 30-ig értesítjük.

Az egyszeri költség - mely 2015-ben 13.000 Ft - azaz a választási malac ára, egyszer merül fel, utána a tartási költségek megfizetése szükséges a nevelés során. A tulajdonjog a VadGalica feldolgozásával vagy eladásával szűnik meg.

A VadGalicák tulajdonosai a tartás költségeit havi rendszerességgel fizetik meg az egyesület számára, az egyszeri beszerzési árat pedig a szerződés aláírását követően kell kiegyenlíteni.

Természetesen. A malacok nagyon intelligens állatok, kifejezetten igénylik a törődést! A tervezett találkozás előtt azonban mindenképpen érdemes időpontot egyeztetni. Minden hónapban tartunk nyílt hétvégét is, illetve programozott közösségi munkákat is szervezünk, hogy a gyerekek is megismerhessék a különböző tevékenységeket, melyek a Majorban folynak. A VadGalicák - ugyan még egy embert se ettek meg - nagyon védik a területüket, így a simogatásukkal való próbálkozás nem javasolt.

Reméljük, hogy ez a kis ízelítő felkeltette az érdeklődésedet és hamarosan Te is újdonsült kecsketulajdonos leszel a Cservölgy Majorban. Várjuk jelentkezésedet!

Vissza a modulokhoz