Skip to main content
x
Bacterium illusztráció (Stock fotó - © zuki70 / Fotolia)

Kezdjük az elején, miért van veszélyben

az egészségünk

Új elméletek, új gyakorlatok

Az elmúlt években nagyot változtak ismereteink az emberi szervezet felépítését illetően. Világossá vált, hogy egészségi állapotunk nem független a testünk részeként funkcionáló baktériumoktól, a különböző fajok által kialakított egyensúlytól. Ennek a rendszernek a fenntartása kizárólag olyan komplex anyagok biztosításával történhet, amelyet valódi élelmiszernek hívunk. Ez nem csak testünket, de a bennünk élő baktériumokat is táplálja.


A jó és a rossz harca, avagy

Az emberi mikrobiom

Együtt, egymásért

A szervezetünkben nincsenek betegségeket okozó baktériumok. Csak olyanok vannak, melyek túl akarnak élni. Bármely faj elszaporodása okozhat betegséget, ezért egyetlen célunk az lehet, hogy sokszínűségük biztosításával egymást tartsák féken. Ezt hívjuk egészségnek.

A boltokban kapható élelmiszereink megtermelése és előállítása során minden résztvevő törekszik arra, hogy tevékenységét nyereségesen folytassa. Az élelmiszereink alapja azonban normal körülmények között olyan élő szervezet, amely a mezőgazdasági tevékenység közben károsodhat és megbetegedhet, majd ennek következtében elpusztulhat, a belőle készített élelmiszer a szállítás vagy az értékesítés során megromolhat.

Ezeket a termékeket az előállítójuk így mindenképpen meg akarja védeni, sokszor olyan áron is, hogy - az engedélyezett határértékeket ugyan betartva - azok a fogyasztókban hosszútávon a baktériumflóra nem kívánt eltolódását okozzák. Ezzel a termelők közvetlenül járulnak hozzá a betegségek kialakulásához, így lesz egy gazdasági kérdésből egészségügyi probléma.


Clostridia (41.32%)
41.32%
Bacteroidia (41.10%)
41.10%
Actinobacteria (7.41%)
7.41%
Erysipelotrichia (3.62%)
3.62%
Negativicutes (3.60%)
3.60%
Coriobacteriia (3.30%)
3.30%
Bacilli (1.48%)
1.48%

Egy emberi fekália baktérium vizsgálati eredménye; (explorer.ubiome.com: a beteg engedélyével)

Legnagyobb veszélyforrás: antibiotikum használat a mezőgazdaságban

Védekezés az állattartásban

Érthető tehát, ha az, aki mezőgazdasági tevékenységet folytat, a fenti, potenciálisan fellépő és számára anyagi veszteséget jelentő problémák közül minél többet ki szeretne küszöbölni. Ez az elmúlt évtizedekben oda vezetett, hogy az állatok beteg egyedekre korlátozódó kezelése helyett az egész állományt vetették alá „megelőző terápiának” azzal a felkiáltással, hogy így az összezárt, kis helyen tartott csoportok megbetegedése és pusztulása elkerülhető.

Kép forrása: https://veganblackbox.com/planet/industrial-animal-farming/

A fenti veszélyek kiküszöbölésére kínál megoldást

MEGELŐZŐ PROGRAMUNK

Minden hónapban több, az egészséget és a gyógyítást befolyásoló tudományos kutatási eredményt teszünk közérthetővé a területen kevésbé járatosak számára is érthető nyelvezettel a (T)Egyél az életedért csoportban illetve honlapunk "Megelőzés" rovatában.

ELŐADÁSOK

Egyeztett időpontban - akár meghívásos alapon is - olyan, a társadalmat érintő orvosi problémákról és azok megoldásáról tartunk előadást, melyek a mindennapi életbe könnyen beépíthetők. (Ide jöhetne a Plaxo időpontfoglaló modulja)

KÖZÖSSÉGI GAZDÁLKODÁS

EAdott számú család illetve cég számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy a Major közösségének tagjaiként az elérhető modulokból választva vegyzser- és antibiotikum-mentes termékekhez jussanak.