Skip to main content
x

Néhány gondolat

AZ ŐSZINTE ÉLELMISZERRŐL

Néha rádöbben az ember, hogy azok a kifejezések, amiket minden nap használ, elkoptak. Nincs értelme annak, hogy "öko", "bio", "háztáji" és társaik. Mert a marketing átment rajtuk és csak a sáros lánctalp-lenyomat maradt.

Így, ha valamit szeretnél megmagyarázni, akkor új, szokatlan dolgokat kell kitalálnod, amiket mégis tudsz kommunikálni. Ilyen lett az "őszinte" élelmiszer. Az a kvalitás, hogy el mered mondani, hogyan és milyen módon termesztetted vagy tenyésztetted az alapanyagot. Egyrészt azért, mert a módszerhez a nevedet tudod adni, másrészt mert meg vagy győződve arról, hogy ez a legjobb eljárás, amit követhetsz.

Nem, az élelmiszerek nem hazudnak. Ezt egy megjegyzésre válaszoltam. Az emberek szoktak. Azok, akiknek az én egészségem nem elég drága ahhoz, hogy bármit, akármit vagy mindent megvetessenek velem. Én tudni szeretném, hogy mit eszek. Ha egy növényt kezeltek, akkor azt. Ha az állat féreghajtót kapott, akkor azt. Ha a termék mechanikusan lefejtett ipari tartásból származó fehérje-melléktermékből készült, akkor pedig azt. Majd ránézek az árcédulára és eldöntöm, hogy nekem az megéri vagy nem. Hogy bevállalom vagy választok mást.

Ennek a jelzőnek csak most, ebben a pillanatban van értelme. Amíg az elménkben élő minőséget a valóságban megjelenő kvalitással ténylegesen össze tudjuk kapcsolni. Most használom és teszem egészen addig, míg mások/sokak el nem kezdik alkalmazni a hulladék eladására. Akkor majd találok ki másikat, amit könnyen el tudok magyarázni.

Én sok tekintetben már csak őszinte élelmiszert használok. És azt szerzek be. Őszinte emberektől.

Beszélgetés az élelmiszerbiztonságról (2017. február)

NYILATKOZAT

Cservölgy Major és közössége mozgalmat hirdet a tájékozott fogyasztó-beleegyezés elterjedése érdekében. Mindenkinek, aki élelmiszert vesz joga van döntést hozni arról, hogy a termék előállítása során alkalmazott eljárások számára elfogadhatóak, vállalható kockázatot jelentenek vagy ezek ismeretében eltekint a termék megvásárlásától. Ezért példával kívánunk elöl járni: az Egyesületünk tagjait az elkerülhetetlenné váló kezelésekről minden esetben tájékoztatjuk.