Skip to main content
x

A valódi érték az

ELKÖTELEZŐDÉS

Amikor leteszem a voksom egy ügy, egy cél mellett, akkor számos dolgot mérlegelek. És kétségtelen, hogy ezek egyike a pénzügyi konstrukció, a megfizethetőség. De nem elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy megengedhetem-e magamnak, hiszen ennek eldöntésén másodpercek alatt túl vagyok. Ami sokkal jobban érdekel az két dolog: mennyire tartanak értékesnek, mennyire vesznek komolyan illetve fel tudok-e fedezni olyan hozzáadott értéket, amely első ránézésre rejtve volt előttem. Valamit, amiről kiderül, hogy jóval többet ér számomra, mint az, amiért első ránézésre fizetek. Számomra ez a döntés valódi művészete.

A Major tagsággal járó kötelezettség összeállításakor arra törekedtem, hogy szűrőként funkcionáljon: ne tudja magát bárki átverekedni az információn, meg kelljen dolgozni azért, hogy felfogja, átlássa és megértse a konstrukciót, hogy felfedezze a “farm mögött” a hozzáadott értéket, az egészségügyi motivációt, a gyógyulás lehetőségét, a megelőzés kereteit. Mert amit alapvetően adni szerettünk volna, azt nem szeletekben és kilogrammokban mérik.

A rendszer felépítése megnehezítette a tagság bővítését és megkönnyítette a tagság megtartását. Tudom, hogy voltak, akik nem is fogyasztották el azt a mennyiséget, amit elvittek, mások a kollégáiknak is osztottak belőle és mégsem akarták megszüntetni a tagságukat. Ők azok, akik megértették az üzenetet: áldozatot kell hoznunk saját magunkért. Miattuk volt érdemes ennyire bonyolulttá, összetetté és sokrétűvé tenni a jelentkezést és a tagsággal járó teendőket.

Az első években minden levélre válaszoltam, ahol összehasonlító elemzéseket küldtek arról, hol, mennyiért, milyen terméket tudnak ezért a pénzért venni. Mennyivel kevesebb probléma és nyűg tagság helyett vásárolni, mennyivel kevesebb kötöttség és milyen hatalmas szabadság. Érveltem, vitatkoztam és védekeztem. De évek alatt lassan újra kialakult az emberek között egyfajta kapcsolat, keresik egymást és próbálnak egymásnak segíteni. Azok, akik egy ügy mellett köteleződtek el és mellesleg szeretik a valódi élelmiszerbiztonságot. Akik a törvények védelme helyett a maguk erőfeszítéseiben hisznek.

Ma már nem érvelek. Nem próbálom elmagyarázni, miért lenne jó csatlakozni, mit kellene meglátni ahhoz, hogy ne a termék, hanem az érték döntsön. Ha egy válaszlevélben pénzügyi elemzést látok, csak elmosolyodom és bár az egész mondat ott lebeg a szemem előtt, ma már csak a vesszőig írom le a mondatot: Köszönjük az érdeklődést, Önnek nem ránk van szüksége!

Még...

Jakab kalandjai (2016. május)

NYILATKOZAT

Cservölgy Major és közössége mozgalmat hirdet a tájékozott fogyasztó-beleegyezés elterjedése érdekében. Mindenkinek, aki élelmiszert vesz joga van döntést hozni arról, hogy a termék előállítása során alkalmazott eljárások számára elfogadhatóak, vállalható kockázatot jelentenek vagy ezek ismeretében eltekint a termék megvásárlásától. Ezért példával kívánunk elöl járni: az Egyesületünk tagjait az elkerülhetetlenné váló kezelésekről minden esetben tájékoztatjuk.